Забележителности

3 актуални аксесоара за зимната ваканция

Имаш нужда от нещо, което да направи обикновената ти дреха необикновена. Искаш съвършено нова визия, при това да си модерна. Предлагаме ти актуални аксесоара за новия сезон:

https://fashioncolors.bg/online-moda/damska-moda/damska-moda/необходимите-аксесоари-за-есента – есента, с които да си „по-така“:

  1. Широкия колан – става дума за онези колани тип пояс, които са били актуални преди години. Сега те се завръщат на мода. Коланите в есента са от кожа и твърд плат и колкото по-изчистени са те, толкова по-добре. Подобен аксесоар става акцент на всяка дреха. Не е нужно да се избира много сложен колан, черният е подходящ аз всяка дреха, както за тъмната, така и за светлата. Ефекта на такъв аксесоар е тънката талия, но не подходящ за по-пълните дами, защото създава обратно усещане.
  2. Ръкавиците – това е задължителният аксесоар, който всяка дама обича да има. Те се грижат за ръцете и ефектно допълват външността и силуета. Ръкавиците придават аристократизъм по ръцете на жената, елегантни са и са изработени от фини материи. Наред с това ръкавиците са изработени от красиви материи като камъни, дантели, перли и т.н. Всичко това допълва стила и красотата им. Всеки детайл в ръкавиците допълва усещането за нещо излязло от готически роман. Ефекта на подобен аксесоар е в красотата и изтънчеността им. Те подхождат идеално, както на панталон с костюм, така и на пола. Според правилата дължината на ръкавиците изисква и дължина в размера на ръкава. Така например за по-късият ръкав е подходящ по-къс размер на ръкавици и обратното.
  3. Плетени гети – именно за калцуните става дума, тъкмо онези, които бяха хит и през 80-те. Тях си виждала още в миналата година, но сега са повече от хит в модата. Няма начин да не ги добавиш към модните си аксесоари. Ако в миналия сезон пропусна, то сега е момента да ги имаш. В случай, че умееш да плетеш, сега е момента да създадеш свои творения и уникални модели. В настоящия сезон гетите са прекалено дълги, достигат такива размери, че да покрият тока ти. Ефекта на подобен аксесоар е, че топлят и се грижат за краката в студените дни. Подхождат дори с елеци с косъм: https://fashioncolors.bg/drehi/damski-drehi/vrahni-drehi/елеци-с-косъм и отиват на всяка дама. Недостатък на калцуните е усещането за пълнота. Така, че по-едрите дами трябва да забравят за тях.

Културен календар

  • Фестивал на непрофесионални театрални трупи;
  • Шествие на кукери – провежда се през месец февруари;
  • Празници на минералната вода – провеждат се в първата половина на юни;
  • Празник на розата – можете да го видите в село Старосел
  • За любителите на природните забележителности Средна гора ще ви предложи множество защитени местности, горски светилища, пещери и скални образувания.

“Момина баня” – Минерален извор

Извор с минерална вода с доказани качества за лечение и профилактика на бъбречни и много други заболявания.
Водата от извора “Момина баня” е с най-голямо съдържание на елемента радон и извира с температура от 47 градуса. Това я прави извардено подходяща за лечението на бъбречни и урологични болести. Водата също е много подходяща и за лечение на болести на опорно-двигателния апарат. Слабата и минерализация я прави без цвят и мирис, а веществата в нея и придават приятен вкус. Името на извора е свързано с легенда от хилядолетия, която разказва за дъщеря на местен управител, която обожавала да се къпе в извора, който се намирал извън стените на крепостта. Един ден обаче градът бил атакуван от врагове и портите на крепостната стена били затворени. Момичето и приятелките и били останали край извора. Историята завършва с това, че за да избегнат пленничество, момичетата предпочели да се удавят в топлия извор.

Култов тракийски храм – Старосел

Входът на храма е направен от плочи с цветна и пластична украса. Помещението вътре представлява огромна кръгла куполна камера с полуколони и орнаменти изпълнени с цвят. На северната страна намира скална вана вкопана в самата скала служила за съхранение и производство на вино. Основата и е с плътна замазка и елипсовидна форма. При разкритието на тази вана археолозите са открили цедилки и съдове за пиене на вино.

Хисарска Римска гробница

Една от най големите и интересни гробници открити гробници намерени до момента в региона на Хисаря.

Гробницата е на около 300 метра от крепостната стена на югозапад сред естествен парк наречен “Славеев дол”. Много близо се намира и извор “Момина сълза”. Паметникът прави впечатление с подовата си мозайка, приличаща на пъстър цветен килим.

Крепостната стена

Хисарската крепостна стена е призната за най-добре запазената крепостна стена в Европа датираща от 4-ти век. Тя се отличава от останалите забележителности в Хисаря със своята височина от 11 метра и дължина 2315 метра, а крепостната порта “Камилите” е с висока 13 метра. Малко известен факт е, че на това място през 1882 година поетът и писател Иван Вазов, дивейки се на красивата гледка, пише стихотворението си “Отечество любезно”. Повече за забележителности тук.

Aстрономическа обсерватория от времето на траките

Откритата до Старо Железаре тази обсерватория е единствена по рода сиоткривана някога на българска територия. Обсерваторията е от типа на “Стоунхендж” и е от 6-ти век преди новата ера. Древните траки са построили обсерваторията, за да могат установяват точното слънчево равноденствие. Те са извършили този огромен труд, защото Слънцето е било главно божество на древните тракийски народи.

 

Разходка из подножието на Стара планина – 3 града и нощувка в Русе

 

За какво мечтаете – за почивка и екскурзия в големия град или за заслужена отмора сред красив букови гори, бистри ручеи и мамещи туриста маршрути, които крият множество природни феномени. Ако скалните образования, пещери и водопади са вашата страст и стихия, то заповядайте на едно виртуално пътешествие в подножието на Стара планина. Винаги може да реализирате това на по-късен етап, запазвайки си място и по телефона.

Нека ви запознаем с общините Русе, Правец, Тетевен. Всеки един от тези градове има своя история, забележителности, природа и чудесни места и хотели за настаняване. Опитайте в хотели Русе виж тук.

Кое от тях е най-запомнящото се и къде да отседнем, разберете сега:

Тетевен – това, с което ще запомните този град е славното му минало и прелестната природа. Градът се извисява гордо сред горите на Стара планина. Разполага се гордо на пет върха и до река Вит. Тетевен има богато минало, за което днес свидетелстват много от постройките на града. С посещение на този град туриста може да види много исторически паметници, еко маршрути, манастири и църкви и най-вече да пренареди силите с чистота и свежест от природата.

Правец – името на този град се свързва с изобилие от манастири и църкви. Това е чудесно място за привържениците на поклонническия туризъм. Правец се намира в живописната Стара планина и разполага с редуващи се хълмове и гори. Районът е обитаван от древни времена, а в теза на това и като доказателство са открити могили, останки от крепостни стени, пътища и мостове. Името на града идва от „правьць“ и значи „прав път“

Русе – градът не еднокатно е наричан малка Виена. Името му е дадено заради многобройните паметници и сгради на културата. Всяка от тях носи уникалност на архитектура и стилове като модерн, неокласицизъм, необарок и сецесион. Един от символите на града е Доходното здание, а друг, с който се свързва речния град е Паметникът на свободата. „Град на свободния дух“ е мотото, под което е известен Русе. Градът печели и първо място сред читателските гласове за класация „Най-добър град за живеене в България през 2014 г.“ Днес десетки хотели Русе предлагат най-добрите цени за нощувки. По улиците, както и в самия център е осяно с множество заведения Русе, където всеки гост може да поспре, да хапне и да се полюбува на региона.